Ako na afty v ústach

Afty sú drobné pľuzgieriky, ktoré v ústach spôsobujú silnú bolesť. Najčastejšie sa objavujú na vnútornej strane pier, líc, okolo ďasien či na jazyku.

Svojou veľkosťou pripomínajú špendlíkovú hlavičku, ale zriedkavo môžu mať aj väčší rozmer. Sfarbené sú do biela až žlta. Odborníci zatiaľ nezistili, prečo vlastne afty vznikajú, no väčšinou im však predchádza silný citový zážitok. Príčinou častejšieho výskytu môžu byť aj niektoré potraviny.

Čo na afty zaberá a ako sa zbaviť bolesti?

Existuje niekoľko voľne dostupných prípravkov. Vyskúšajte napríklad liek Orabase, ktorý na pľuzgieriku vytvorí ochranný povlak. Tento ochranný povlak nielen urýchli hojenie, ale aj zmierni bolesť. Rovnaký účinok má aj deglycyrizinovaná sladkovka (DGL), ktorá sa predáva v tvare žuvacích oplátok. Určite vám pomôže aj šťava z aloy, ktorá je považovaná za bylinku prvej pomoci. Pľuzgierik si vysušte napríklad vatou a potom naň naneste trochu šťavy vytlačenej z listu tejto byliny.

Afty v ústnej dutine

Zmiernite bolesť

Pľuzgieriky natrite tenkou vrstvou lokálnym anestetikom. Vhodný je napríklad gél Rinstead. Anestetika sa na pľuzgierikoch dlho neudržia, preto ich aplikujte viackrát denne. Vyskúšať môžete aj detský gél, ktorý sa používa na boľavé ďasná pri prerezávaní zúbkov. Tento gél pôsobí ako mierne anestetikum. Novinkou je aj náplasť na afty, ktorú stačí prilepiť na postihnuté miesto a bolesť zmizne takmer okamžite.

Bojujte s baktériami

Do pohára s vodou nasypte lyžicu soli. Týmto roztokom si vypláchnite ústa a vypľujte ho. Afty sú totiž otvorené rany, do ktorých sa ľahko môže dostať infekcia. Hojenie urýchlite aj kvapkou melaleukového oleja (tea-tree).

Látky, ktoré podnecujú vznik áft

Zubné pasty, ktoré obsahujú laurylsulfát – laurylsulfát je látka, ktorá zvyšuje penivosť a vysušuje ústnu dutinu, čim sa poškodzuje jej ochranná vrstva.

Niektoré ďalšie látky, ktoré podnecujú vznik áft, sa nachádzajú v čokoláde, horčici, octe, ananáse, citrusoch alebo v žuvačkách.

Zubná pasta - podnecuje vznik áft

Prevencia

Obmedzujte potraviny, ktoré podporujú výskyt áft. Skúste sledovať, po ktorej potravine sa afty objavia. Nepoužívajte zubnú kefku s tvrdými štetinami, aby ste si nepoškriabali ďasná. Vyhýbajte sa stresu a ak dlhší čas pociťujete napätie, skúste cvičiť aerobik alebo jógu.

Kedy zájsť k lekárovi?

Ak vám pľuzgierik v ústach spôsobuje takú silnú bolesť, že nemôžete ani piť, tak navštívte lekára. Lekára určite navštívte aj vtedy, ak máte v ústach viac pľuzgierikov alebo ak sa afty napriek domácej liečbe nezahoja.

One comment

  1. Clanku mate chybu horcica je praveze pri aftach dolezita a povolena a prospesna

    Drzal som sa podla tohoto a hla po aftach ani chyru ani slychu

    Ulava po troch tyzdnoch mordovania sa s aftami. Podla tohoto navodu ulava od krutej bolesti takmer okamzita
    Dakujem autorke
    http://www.plusprevas.sk/clanky/zdravie/predchadzajme-kvasinkovym-infekciam

    Čerstvá zelenina podľa ročného obdobia a šaláty z nej.
    Huby: shiitake, hríby, kremenáče, lišky, smrže, václavky, šampiňóny.
    Ovocie: citróny, grepy, hrušky kyslé, jablká kyslé.
    Korenie: bylinky, horčica (veľmi ostrá), chren, korenie, škorica, soľ, majoránka, ocot, tymián, vanilka.
    Živočišné produkty: jogurt so živými kultúrami, cmar, tvaroh.
    Obilie: celozrnné výrobky, chlieb z kvasu, pšeno, pohánka.
    Nápoje: čaj lapacho, čaj maté, zelený čaj, bylinkové čaje, minerálne vody, zeleninové šťavy.
    Oleje a tuky: zastudena lisované rastlinné oleje.
    Semená a orechy: dyňové semená, kešu orechy, kokos, lieskové oriešky, sezamové semená, slnečnicové semená, vlašské orechy.
    A

    Úplne nevhodné potraviny

    Sladkosti: cukor (biely, hnedý, práškový, kryštálový), cukrovinky, hroznový cukor, kandys (repný cukor), koláče, med, ovocný cukor – fruktóza, pudingový prášok, sirup, sušené ovocie, sušienky, trstinový cukor, umelé sladidlá.
    Ovocie: sladké druhy ako banány, hrozná, mandarinky, broskyne, kompóty, koncentrované šťavy (z jabĺk, hrušiek), konzervované ovocie, džemy.
    Zelenina: konzervovaná zelenina, hotové výrobky zo zemiakov, kečup prisladený cukrom, sójová omáčka prisladená cukrom.
    Živočíšne produkty: marinované pokrmy, ovocné jogurty, pokrmy obsahujúce cukor, múku a konzervačné látky, pokrmy s omáčkami a panádami.
    Obilie: biele múky, lúpaná ryža, prípravky na zahusťovanie omáčok, cestoviny z bielej múky.
    Nápoje: alkoholické nápoje, instantné a všetky sladené čaje, limonáda a kola

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.