Glukóza v krvi a jej bežná hladina

Glukóza je základnou pohonnou látkou pre náš organizmus. Z energetického hľadiska sa dá povedať, že my ľudia sme biologicky „poháňaný“ motorom, ktorý funguje vďaka glukóze.

„Všetky uhľohydráty, obsiahnuté v potravinách, sa v tráviacom ústrojenstve menia na glukózu, ktorá vstupuje do krvi a je tak privádzaná k všetkým bunkám nášho organizmu. Jej hlavná zásobáreň je však v pečeni, ktorá pôsobí ako regulujúci zásobník. V tejto žľaze sa glukóza skladuje vo forme glykogénu, rezervného polysacharidu, ktorý sa opäť mení na glukózu, keď to telo potrebuje. Týmto spôsobom sa pečeň stará o udržovanie hladiny glukózy v krvi na dosť konštantnej úrovni približne jedného gramu na liter krvi (100 mg/100 ml).

V svalových bunkách sa rovnako uskladňuje menšie množstvo glukózy vo forme glykogénu, ktorý sa pri akejkoľvek fyzickej činnosti opäť premieňa na glukózu.

Glukóza v krvi

Ak hladina glukózy v krvi klesne a rezervy pečene alebo svalov (ktoré vydržia len pár hodín) ju nedokážu pozdvihnúť, lebo sú už vyčerpané, dochádza k stavu hypoglykémie. Keď nastane takáto situácia prudko a znenazdania, bez toho, aby mal organizmus čas vyhľadať iné energetické rezervy, prejavia sa nápadné symptómy, ako sú pocit nevoľnosti, intenzívny hlad, strata síl, celková slabosť až strata vedomia spojená s pádom na zem, čo jej jav známy ako lypotýmia alebo mdloba.

Glukóza je dopravovaná do všetkých buniek tela krvou. Vďaka energii, ktorá vzniká pri jej spaľovaní, zlučovaní s kyslíkom vnútri buniek, glukóza zaisťuje, aby celý organizmus fungoval: aby svaly sťahovali a zmršťovali, pričom sa v tele produkuje teplo, aby mozog plnil svoje funkcie, najmä myslenie. Skutočne, aby tento nádherný orgán správne fungoval, potrebuje neustále prijímať dve látky: glukózu a kyslík. Denne náš mozog spotrebuje 140 gramov glukózy.

Aby glukóza mohla preniknúť do vnútra buniek, spáliť sa tam a vyprodukovať energiu, potrebuje na to činnosť hormónu, nazývaného inzulín. Ak nie je v krvi dostatok inzulínu, pretože pankreas ho neprodukuje, glukóza sa hromadí v krvi a jej hladina sa zvyšuje, namiesto toho, aby vnikla do buniek a tam bola využitá.

Akonáhle glukóza vnikne do buniek, potrebuje vitamíny skupiny B, aby mohla metabolizovať, čiže aby sa mohla spáliť a vyprodukovať energiu. Preto ak sa konzumuje rafinovaný, biely cukor (prakticky čistá sacharóza), musí organizmus spotrebovať svoje vlastné zásoby vitamínov B, aby mohol glukózu metabolizovať, a riskuje tak, že sa tieto rezervy vyčerpajú. Rafinovaný cukor je veľmi chudobná potrava. Dodáva iba kalórie, ale žiadne látky, ktoré sú nevyhnutné na ich využitie.“

ZDROJ: KNIHA VYCHUTNAJ ŽIVOT OD AUTORA J. D. PAMPLONA ROGER

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.